Bosbrand

In Australië zijn er veel bosbranden, die ontstaan door het klimaat. Een bosbrand kan ontstaan door bijvoorbeeld een blikseminslag. De bliksem slaat  in op een boom, waardoor de boom in brand vliegt. De harde wind en de droge grond verspreidt het vuur naar andere bomen en zo ontstaat er al snel een bosbrand.

De dieren die een bosbrand overleven, krijgen veel hulp van mensen.  Een kampioen in het overleven van een bosbrand is een termiet. Terwijl de brand over de termieten heuvel raast, merkt de termieten kolonie in de goed dicht gebouwde heuvel nauwelijks iets van de hitte.

Sommige bosbranden zijn natuurverschijnselen net als bliksem; er kan niet veel aan gedaan worden. Een dier die profiteert van de bosbranden is de kraag hagedis (als hij de bosbrand overleeft ten minste). Wanneer de brand gedoofd is, kan zijn voedsel zich niet meer verstoppen. Hij eet graag insecten, termieten en duizendpoten. Dus hij heeft 2 keer zo veel eten als voor de bosbrand.

De koala die je op de foto ziet, heeft de bosbrand overleeft. Dat is heel knap, want een bosbrand verspreid zich sneller dan hij kan lopen. De koala zit onder de brandwonden. Op de foto zie je dat de koala water drinkt uit de fles van deze brandweerman. Deze foto ging als een lopend vuurtje de wereld rond.SCAN0003 - kopie

De wombats verstoppen zich in hun hol tot het vuur is gedoofd.  Het is moeilijk om eten te zoeken, want ze eten verschillende soorten gras. Door de brand is hun eten verbrand.

Plaats een reactie