De Australische dollar

Tot aan 1910 betaalde men in Australië met de Britse Pond. Daarna veranderde de Britse Pond in de Australische Pond. In 1965 wou de minister president (Sir Robert Menzies) dat de munt naar het koninkrijk vernoemt zou moeten worden. Maar dat was niet een goed idee.

Een jaar later werden er nog meer namen ingestuurd, het waren vooral exotische namen zoals bijvoorbeeld : de zuidelijke, de oz, de boomer, de kanga en nog veel meer. Maar de naam van het geld bleef onbekend tot aan 14 februari 1966. Vanaf deze datum veranderde de Australische Pond naar de Australische Dollar. In 1967 verliet Australië echt de Pond en stapte over naar de Dollar.

Tussen 1992 en 1996 werden de biljetten van katoen vervangen door biljetten van kunststof en daarmee was Australië het eerste land dat bankbiljetten van kunststof invoerde. In 2012 zijn door de bank van Australië de biljetten vernieuwd. Dit was nodig omdat veel bankbiljetten werden nagemaakt.

Eén Australische dollar staat gelijk aan 0,70 Euro.

Dit is een 5 dollar bankbiljet. Het biljet is roze met paars en Catherine Spence staat erop. Zij was een schrijfster.

catherine_helen_spence_5_dollar_note_back_big

Dit is ook een 5 dollar bankbiljet. Hier staat Sir Henry Parkes op. Hij was een politicus.

images

 

Hieronder zie je een 10 dollar bankbiljet. Het biljet is blauw met geel en hierop staat Mary Gilmore. Zij was een dichter.

aud10back

Dit is ook een 10 dollar bankbiljet maar met een man, het is Banjo Paterson. Hij was ook een dichter.

aud10front

 

Hieronder zie je een 20 dollar bankbiljet. Het biljet is rood met oranje en Mary Reibey staat erop. Zij was een gevangene, maar daarna een succes vol zakenvrouw.

800px-AUS20_Mary_Reibey

Dit is ook een 20 dollar bankbiljet. Hierop staat John Flynn, hij was een dominee.

g160146_u44688_800px-AUS$20_John_Flynn

 

Hieronder zie je 50 dollar bankbiljetten. Het biljet is geel met Edith Cowan, zij was de eerste vrouwelijke politicus. Daaronder een 50 dollar bankbiljet met David Unaipon, hij was een uitvinder.

download

david_unaipon_new_50_dollar_note_front_big

 

Hieronder zie je 100 dollar bankbiljetten. Het biljet is groen en geel met Nellie Melba, zij was de wereld beroemde sopraan zangeres. Daaronder een 100 dollar bankbiljet met John Monash, hij was een belangrijke soldaat.

images (1)

CS96-One-Hundred-Dollar-806610-zoom

 

 

 

 

 

Een gedachte over “De Australische dollar

Plaats een reactie