Klimaat

Australië is het vlakste continent van de wereld. Er zijn wel bergen maar het is voornamelijk vlakte . Australië ligt in het zuidelijk halfrond , de seizoenen zijn anders dan hier in Nederland. Zo begint de zomer in december en de winter begint in juli.

In Australië zijn dus wel bergen, ze zijn allemaal ongeveer 2000 meter hoog .In de winter kun je op de bergen skiën en snowboarden. In de zomer is het aan de kust een lekker weertje, het is er dan 20 tot 27 graden. In de winter is het niet koud het vriest er amper. Bij Sydney en Melbourne is de zomer heet, door de bliksem die er komt vliegen bossen in de buurt in brand en door de droge grond en veel wind gaan grote stukken bos verloren.

In het midden van Australië is veel woestijn er wonen daarom ook weinig mensen, alleen boeren en Aboriginals. In de zomer is het in de woestijn soms wel meer dan 40 graden! In de woestijn regent het bijna nooit maar toch zijn er kleine struikjes en bosjes.

In Australië lopen veel rivieren maar door het klimaat staan die rivieren meestal het grootste deel van het jaar droog. Maar dat geld niet voor de Darling en de Murray die krijgen water van de bergen en, brengen dat water naar de lagere gelegen gebieden van het land. Zonder deze rivieren kunnen boeren niet bestaan.

In het noorden van Australië ligt een tropisch regenwoud. In de zomer is het er droog en heet maar, in de winter regent het er wel 150 centimeter, die regentijd noemen ze de Moesson.

Brisbane058

Plaats een reactie